Salı, Mart 01, 2011

Bugun Degil, Her Gun Okuyun: Yilmaz Ozdil

http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/17150114.asp?yazarid=249&gid=61

Evet, Erbakan'in cenazesi bugun ve Vatan Caddesi kapali.

Anneannemin Oyun Gunu Ortusu Melissa Leo'ya Kiyafet Olursa...

Cok asilsin de olmamis!

Amerika ve Libya

Orta Dogu'da Neler Oluyor? Tunus ve Misir'dan sonra Libya'da da vahsi bir boyut kazanan siyasi kargasa butun dunyayi bu soruya yoneltti. Ancak su an gozler Libya ve Kaddafi uzerinde!

Libya'da Kaddafi'nin iktidardan ayrilmamasi gittikce buyuyen kargasayi bitirecekmis gibi durmuyor. Gecen hafta, Amerika Baskani Barrack Obama olanlari kabul edilemez ve insanlik disi olarak degerlendirmesinden sonra, ABD Disisleri Bakani Clinton da Kaddafi'ye iktidardan cekilmesini soyledi. Simdilik boyle bir ihtimal bile soz konusu degilmis gibi gozukuyor.

Bu gelismelerle beraber, Amerikan basininda, "Amerika Libya'ya savasa gider mi?" sorusu sorulmaya baslandi. Ancak cogu gorus, Obama'nin yonetimi altinda boyle bir seyin mumkun olmadigi gorusunde.

Bunun yani sira, sirf Amerika birlesik Devletleri'i degil, dunyada Kaddafi rejiminin sona ermesi icin bir platform olusturulmus durumda.

Genco Erkal'in Yeni Oyunu: "Nereye Gidiyoruz?"


Sivas 93, Marx'in Donusu ve Kerem Gibi-Nazim Hikmet'le 35 Yil...Genco Erkal son uc yilda saydigim uc oyunuyla buyuk ilgi gordu. Simdi ise yenisi geliyor. Tek kisilik bir oyun olan, "Nereye Gidiyoruz?" 3 Mart'ta tiyayro severler ile bulusacak. Erkal yeni oyunu, Aziz Nesin'in yazilarindan, kitaplarindan, siirlerinden ve sayisiz diger turdeki eserlerini cikis noktasi alarak olusturmus.

Genco Erkal'in yeni oyunu ve son donemdeki tiyatro uzerine olan roportaji icin: http://www.odatv.com/n.php?n=12-eylul-konulu-oyunu-neden-erteledi-2802111200

Turkiye'deki Okuma Kulturu Uzerine...

Turkiye'nin belki de en buyuk ihtiyaclarindan biri okumayi yayginlastirmak ama bahsettigim kahve kulturuyle karismis, ellerde gazetler spor sayfalari acik kultur degil. Bazilari bu cumleme sinirlenmis olabilir ama yanlis anlasilmasin lutfen. Turk kulturumuzun icindeki kahve kulturune sonuna kadar saygim var. Sporun. demek istedgim futbolun bu kadar takip ediliyor olmasina da hic bir lafim olamaz. Sonucta, milleti en umutsuz zamaninda bile bir araya getirebilen bir gucten bahsediyoruz.

Ancak, okumak konusuna gelelim. okumak kahvedeki gazete okumakla karistirilmamali. Okumak, farkli kaynaklara yonelmekle es deger olmali bence. Demek istedigim, gazete okumak, okumakla ayni anlami tasimiyor. Okumak, gazetede takip ettigin kose yazarinin bahsettigi konunun gecmisini farkli kaynaklara danismaya demektir. Bunun uzerine soylenmis cok guzel ingilizce bi sozu sizlerle paylasmak istiyorum. Bu soz Amerika'nin ucuncu baskani Thomas Jefferson tarafindan soylenmistir.

"The man who reads nothing at all is better than educated than the man who reads nothing but newspapers."

Gercekten de sadece gazete okuyorsaniz, okumayin! En azindan konular hakkida yarim bilginiz olup yorum yapacaginiza, bilmiyorum dersiniz.